Browin Przepiśnik - Wino malinowe z suszu

Wino malinowe z suszu

Trunki i napoje

2021-02-17 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
Luty to miesiąc zimowy, który kojarzy się z niską temperaturą. Nawet stare porzekadło mówi „Idzie luty – obuj dobre buty”. Zimowa pora roku ewidentnie nie kojarzy się natomiast z sezonem owocowo-przetwórczym. To raczej czas, kiedy spożywamy zapasy przygotowane latem i jesienią. Czy zimą zatem warto np. pomyśleć o nastawieniu wina? Oczywiście! 
Kilka propozycji na wina zimowe znajdziesz pod tym wpisem. Dziś mamy dla Ciebie jeszcze jedną propozycję. Dowiesz się jak łatwo zrobić bardzo pyszne wino – i to w niedługim czasie. To najprostsze wino, które wyjdzie każdemu, a smakuje wybornie. Z tym zestawem każda pora roku będzie idealna do nastawienia domowego wina.


Przepis na wino malinowe

Przygotowanie:

Podgrzej 10 L wody do temp. 85⁰C, a następnie wsyp do niej zawartość torebki z suszem owocowym oraz 2 kg cukru i utrzymując podaną temperaturę, mieszaj całość przez 3 minuty. 
Wino malinowe z suszu
Po tym czasie mieszaninę wystudź do temperatury pokojowej i przelej do naczynia fermentacyjnego – pojemnika lub balonu o pojemności 15 L. 
Wino malinowe z suszu
Następnie dodaj zawartość małej saszetki z drożdżami winiarskimi i pożywką.

Wino malinowe z suszu
Prowadź fermentację przez tydzień, po czym odcedź nastaw. 

Wino malinowe z suszu

Do odcedzonego młodego wina dodaj kolejną porcję cukru 0,5 kg, dokładnie wymieszaj i fermentuj jeszcze przez jeden miesiąc. 

Wino malinowe z suszu
Gdy fermentacja się już zakończy, do wina możesz dodać napar z 2 torebek czarnej herbaty, co wzbogaci charakter gotowego trunku. Wino zlewaj do czystych i opłukanych pirosiarczynem potasu butelek i gotowe! Ciesz się smakiem doskonałego, aromatycznego trunku. Na zdrowie!


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino zimowe

wino z suszu

wino malinowe

wino z malin

przepis na wino

wino z suszonych owoców



Newsletter