Wiosna i lato to idealny czas na czerpanie ze wszystkich darów natury. Piękno kwiatów można zatrzymać nie tylko w bukietach i suszach, ale także w winie. Ponieważ nie wszyscy wiedzą, że smak win kwiatowych jest niepowtarzalny i bogaty, dziś przedstawiamy Wam przepis na wino z kwiatów lipy. Jego smak i aromat przypadnie do gustu każdemu, szczególnie wielbicielom lekkich i charakterystycznych smaków.
Kwiaty lipy odszypułkuj od zielonych części i zalej 3 L ciepłej wody (ok. 80 stopni), tak aby były całkowicie przykryte. Całość pozostaw na 2 doby. Po tym czasie odcedź kwiaty od płynu, owoce obierz ze skórki oraz ich białych części, a następnie skrój je do wywaru z kwiatów. Tak przygotowaną bazę umieść w balonie, uzupełniając syropem cukrowym z 2 L wody i 1,5 kg cukru. Dodaj drożdże oraz 1/2 porcji pożywki. Po tygodniu fermentacji dodaj kolejną porcję syropu cukrowego z 2 L wody i 1 kg cukru oraz pozostałą część pożywki. Całość pozostaw do fermentacji na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie dokonaj pierwszego obciągu, skoryguj smak i zostaw, aż do zakończenia fermentacji.