Czy jest coś bardziej charakterystycznego dla wiosny i lata niż chrupiące ogórki?
A co powiesz na połączenie ich z delikatnymi szparagami? Dziś chcielibyśmy podzielić się z Tobą przepisem na ogórki ze szparagami, który z pewnością stanie się Twoim ulubionym smakołykiem na gorące dni. Ta kombinacja ogórków oraz świeżych szparagów podniebienie niezwykłym aromatem i smakiem. Przygotuj się na niezwykłą ucztę dla swoich kubków smakowych!
Przepis na ogórki konserwowe ze szparagami
Przygotowanie
Rozpocznij od dokładnego umycia ogórków i osuszenia ich. Jeśli masz do dyspozycji młode ogórki, to będą one wprost idealne. Jeżeli są one grube, przekrój je wzdłuż, na pół. Szparagi również wymagają umycia. Odetnij zdrewniałe końce. Następnie przygotuj w dużym garnku marynatę, łącząc wodę, ocet, sól, cukier, ziarna gorczycy, czarny pieprz i nasiona kopru włoskiego. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 5 minut. Dodaj ogórki i szparagi do wrzącej marynaty. Gotuj przez 2-3 minuty, aż ogórki i szparagi będą lekko zmiękczone. Pamiętaj, że nadal chcemy zachować chrupkość ogórków oraz delikatność szparagów. W międzyczasie obierz czosnek i pokrój go na cienkie plasterki. Dodaj go do garnka z ogórkami oraz szparagami. Całość wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Następnie przełóż je ostrożnie do czystego słoika. Bardzo polecamy Ci szczególnie ten lekki, nietłukący. Co istotne, bez problemu dopasujesz do niego specjalny docisk. To właśnie dzięki niemu będziesz mieć pewność, że Twoje przetwory nie ulegną zepsuciu. Docisk wykonany jest z atestowanego materiału, dopuszczonego do kontaktu z żywnością.
Jeśli chcesz dodać odrobinę pikantności, obierz chrzan i pokrój go na cienkie plastry. Umieść na wierzchu w słoiku kilka plasterków.
Starannie zamknij słoik i umieść go w lodówce na co najmniej 24 godziny. To czas potrzebny, aby smaki przegryzły się i ogórki nabrały odpowiedniego aromatu.
Ogórki małosolne ze szparagami to doskonała przekąska, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Chrupiące ogórki, delikatne szparagi i aromatyczna marynata tworzą niezwykłe połączenie smaków. Możesz podać je jako dodatek do kanapek, sałatek lub po prostu jeść samodzielnie jako orzeźwiającą przekąskę. W wyjmowaniu przysmaków pomogą Ci specjalne szczypce.
Nie czekaj dłużej! Wypróbuj ten przepis na ogórki ze szparagami i ciesz się smakiem lata w każdym kęsie. Smacznego!