Cytryny w soku imbirowym z dodatkiem cynamonu, anyżu i goździków to przetwory, które w zimę przyprawią Cię szczególnie o wiele radości. Dodane do herbaty rozgrzeją w nawet najmroźniejszy wieczór, sprawdzą się również jako dodatek do deserów czy mocniejszych alkoholi. Cytryny zyskają na dodatkowym aromacie i smaku jeśli zmieszasz je z plastrami limonki lub pomarańczy. Jedno jest pewne — cytryna w takim wydaniu zasmakuje każdemu!
Przepis na cytryny w syropie imbirowym
Przygotowanie:
Cytryny umyj i sparz. Trzy owoce pokrój w plastry, z czwartej wyciśnij sok. Do małych, wyparzonych słoiczków włóż plasterki cytryny i kawałki startego imbiru. Wodę, sok z cytryny, cukier, cynamon, anyż i goździki umieść w garnku i gotuj przez kilka minut. Gorącą zalewę przelej do słoiczków z owocami. Zakręć słoiczki i poddaj je pasteryzacji przez ok. 15 minut.