Browin Przepiśnik - Domowa Grappa

Domowa Grappa

Trunki i napoje

2019-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Grappa, czyli winiak gronowy jest to wyrób spirytusowy, który stanowi efekt „uboczny” produkcji wina, bowiem bazą Grappy są wytłoki winogronowe. Wytworzenie tego napoju z owoców jest bardzo proste. Jeśli chcesz przygotować domową Grappę, wystarczy, że zapoznasz się z naszym przepisem.

Przepis na Domową Grappę

Przygotowanie:

W 12,5 L gorącej wody rozpuść 2,5 kg cukru. Dodaj 12,5 L resztek z wyciskanych na sok winogron (wytłoków). Przed rozpoczęciem fermentacji zawartość saszetki wsyp do ok. 300 ml wody o temperaturze nieprzekraczającej 30°C, dokładnie wymieszaj i po 30 min wlej do nastawu. Trzeciego dnia dodaj kolejne 1,25 kg rozpuszczonego cukru. Powtórz dodanie cukru 5 dnia fermentacji (1,25 kg). Fermentuj w temperaturze 20 - 29°C przez 7-10 dni od ustania wydzielania gazu (CO2). Zlej płyn znad osadu, a następnie poddaj go dalszej obróbce.

Domowa Grappa


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

grappa

domowa grappa

domowy winiak

winiak gronowy