Browin Przepiśnik - Domowa wędzona makrela w zalewie habanero

Domowa wędzona makrela w zalewie habanero

Ryby

2019-03-13 Drukuj przepis

Wędzona makrela to przysmak, który możesz przygotować także samemu w domowym zaciszu! Możliwość przygotowania makreli w wędzarni balkonowej pozwala na przygotowanie pysznej ryby niezależnie od miejsca i pogody. Aby podkreślić smak makreli wybierz ostrą zalewę z habanero, która sprawi, że zachwycisz swoją rodzinę wyjątkowym smakiem, delikatnością, a zarazem wyrazistością potrawy!

Domowa wędzona makrela w zalewie habanero

Przepis na wędzoną makrelę w zalewie chili

Przygotowanie:
Do zimnej wody dodaj: sól, cukier oraz przyprawę Habanero. Ryby dokładnie umyj, ewentualnie obetnij im głowy i umieść w zalewie na 10 godzin. Odstaw do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Po tym czasie wyjmij ryby i osusz je dokładnie (sprawi to, że ryby się uwędzą, a nie ugotują). 

Wędź je w wędzarni balkonowej na ciepło przez ok. 40 minut do temperatury 60-65°C. Do wędzenia proponujemy użyć zrębków czereśniowych.



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter