"/>
Browin Przepiśnik - Domowy tradycyjny karp wędzony

Domowy tradycyjny karp wędzony

Ryby

2018-12-04 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2

Karp stanowi jedną z dwunastu najbardziej popularnych potraw wigilijnych. Dania stawiane na wigilijnym stole według wierzeń mają zapewnić zdrowie, pomyślność i obfite zbiory w nowym roku, to właśnie różnorodność potraw stanowi o magii tego rodzinnego spotkania. Ryba jest odzwierciedleniem Jezusa Chrystusa i stanowi najstarszy znak chrześcijaństwa. Symbolika ryby ma podwójne znaczenie: nawiązuje do chrztu oraz jest symbolem eucharystii. W Polsce najbardziej popularną rybą na wigilijnym stole stał się karp. Jego mięso zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo i sód. Nasz przepis pozwoli odkryć Ci jego wyjątkowy wędzony smak. Postaw na jego wędzoną wersje i odkryj smak, który sprawi, że Twoja wieczerza wigilijna będzie obfitować w wyjątkowy aromat i smak, który zapamiętasz na długo! 

Przepis na wędzonego karpia krok po kroku

Przygotowanie:

Karpie dokładnie umyj, zdejmij z nich większe łuski oraz pozbądź się skrzeli. Tak przygotowane ryby umieść w wiadrze zalewając je wodą, solą oraz cukrem (zalewa peklująca). Do zalewy możesz dodać również 5 g pieprzu i 2 liście laurowe. Pozostaw szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C na 10 godzin.Po tym czasie ryby wyjmij i wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie dobrze osusz (sprawi to, że ryby się uwędzą, a nie ugotują). Skóra ryby musi być w dotyku całkiem sucha, a sama ryba zrobi się sztywna. Teraz możesz zacząć wędzić! Ryby wędź na ciepło przez półtorej godziny w wędzarni balkonowej w temperaturze 60-75°C.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu



Newsletter