Browin Przepiśnik - Karp na Wigilię – wędzony

Karp na Wigilię – wędzony

Ryby

2020-12-17 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Wśród bożonarodzeniowych smakowitości karp zajmuje wyjątkowe miejsce – przede wszystkim jest jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wigilijnych. Dania stawiane na wigilijnym stole według wierzeń mają zapewnić zdrowie, pomyślność i obfite zbiory w nowym roku. To właśnie różnorodność potraw stanowi o magii tego rodzinnego spotkania. W Polsce najbardziej popularną rybą przygotowywaną na wigilijny stół stał się karp, podawany w różnych wersjach – głównie smażony lub na zimno w galarecie. Jego mięso zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo i sód. Nasz przepis pozwoli odkryć Ci jego wyjątkowy smak w wersji wędzonej. To doskonała opcja, a samo przygotowanie ryby jest naprawdę proste. Karp zyska nie tylko atrakcyjny wygląd, ale przede wszystkim doskonały aromat oraz smak. To będzie prawdziwie pyszna wigilijna wieczerza, a Twoi bliscy z pewnością zasmakują w tym wybornym karpiku, uwędzonym domowym sposobem!

Przepis na wędzonego karpia krok po kroku

Przygotowanie:

Karpie dokładnie umyj, zdejmij z nich większe łuski oraz pozbądź się skrzeli. Tak przygotowane ryby umieść w wiadrze lub kamionkowym naczyniu o odpowiedniej pojemności, zalej je wodą, solą oraz cukrem (zalewą peklującą). Do zalewy możesz dodać 5 g pieprzu i 2 liście laurowe. wiadro lub inne użyte naczynie pozostaw szczelnie zamknięte na 10 godzin, w temperaturze 4-8°C. Po tym czasie ryby wyjmij i wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie dobrze osusz – dzięki temu w kolejnym etapie karpie się dobrze uwędzą, a nie ugotują. Kiedy skóra ryby będzie w dotyku całkiem sucha, a sama ryba dość sztywna, możesz przystąpić do wędzenia. Ryby wędź na ciepło przez półtorej godziny w wędzarni balkonowej lub ogrodowej – w temperaturze 60-75⁰C.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu