Wędzony pstrąg to propozycja nie tylko na biwak z przyjaciółmi. Możliwość przygotowania go w przenośnej wędzarni balkonowej pozwala na przygotowanie pysznej ryby w każdych warunkach. Aby podkreślić smak wędzonego pstrąga, warto serwować go z sałatką z liści szpinaku, plastrów buraka, awokado i ananasa. Ryba równie wyśmienicie komponuje się z kaparami, olejem rzepakowym, ogórkiem i rzodkiewką. Sprawdź, jak przygotować soczystego pstrąga i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Nasza propozycja z pewnością Cię zachwyci!
Przepis na domowego wędzonego pstrąga w zalewie koperkowej krok po kroku
Przygotowanie:
Do wody dodaj: sól, cukier, suszony koper i pieprz. Pstrągi dokładnie umyj i umieść w zalewie na 10 godzin. Odstaw do lodówki lub innego chłodnego miejsca. W okresie jesienno-zimowym doskonale sprawdzi się balkon. Po tym czasie ryby wyjmij. Następnie dokładnie oczyść je z pozostałości kopru oraz dobrze osusz (sprawi to, że ryby się uwędzą, a nie ugotują). Tak przygotowane pstrągi obsyp do smaku ziołami. Ryby wędź na ciepło ok. 40 minut w wędzarni balkonowej. Do wędzenia proponujemy użyć zrębków czereśniowych lub bukowych.