Browin Przepiśnik - Dżem dyniowo-jabłkowy

Dżem dyniowo-jabłkowy

Przetwory

2018-12-04 Drukuj przepis

Jeśli uwielbiasz dżemy, ale znudziły Ci się już ich klasyczne smaki — przedstawiamy naszą propozycję na aromatyczny i niebanalny dżem dyniowo-jabłkowy. Dynia oraz jabłka tworzą niezwykłe połączenie, dzięki czemu w Twojej spiżarni mogą zacząć królować niezwykłe smaki. Dżem jest szybki i prosty w przygotowaniu, a jego smak potrafi zachwycić każdego!

Przepis na dżem z dyni i jabłek

Przygotowanie:

Obraną i pokrojoną na małe kawałeczki dynię wrzuć do garnka z grubym dnem, wlej 2-3 łyżki wody i rozgotuj na małym ogniu (pod przykryciem) na papkę. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie dodaj je do dyni wraz z wodą oraz sokiem z cytryny. Całość gotuj przez około 5 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj pektynę oraz cukier. Wszystko razem smaż jeszcze przez 10-15 minut. Następnie przełóż do dobrze wyparzonych słoików, zakręć zakrętkami. Słoiki odwróć do górny dnem lub spasteryzuj.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter