Jesteś ciekaw jak zrobić pastę z ciecierzycy? Nie musisz odbywać podróży kulinarnej do Libanu, aby poznać przepis na hummus idealny. Zachwyć swoich domowników własną pastą z cieciorki już dziś. Jesteś weganem, wegetarianinem lub diabetykiem - to danie również dla Ciebie! Domowy hummus jest odpowiedni dla każdego, kto ma ochotę na delikatny, a zarazem wyrazisty smak ciecierzycy, którego próżno szukać na sklepowych półkach.
Domowa pasta z ciecierzycy do chleba sprawi, że twoje kanapki znikną z talerza w mgnieniu oka. Zastanawiasz się z czym jeszcze możesz jeść hummus?! Sam zdecyduj! Tradycyjny chleb możesz zamienić na chrupkie pieczywo lub wafle ryżowe. Zaserwować możesz go także jako dip do ulubionych przekąsek - krakersów, paluszków, nachos'ów, czy też pokrojonej w słupki marchewki.
Hummus z pastą tahini jest świetnym dodatkiem do falafeli oraz do pieczonych, smażonych, jak i gotowanych ryb. Wykorzystaj go również do przygotowania fettucine, czyli klasycznego makaronu z hummusem w roli głównej. Przed tobą ogrom możliwości oraz 4 propozycje smakowe hummusu, który z nich wybierasz?
Przepis na hummus
Przygotowanie:
500g suszonej ciecierzycy namocz przez noc w wodzie (ciecierzyca zwiększy znacznie swoją objętość). Następnego dnia odcedź ciecierzyce, a namoczone ziarno przełóż do szybkowaru i dodaj 2 L wody. Od momentu wytworzenia podciśnienia, ciecierzycę gotuj jeszcze przez 20 minut. Następnie odcedź ją na sitku. Wodę po odcedzeniu pozostaw – przyda się przy robieniu hummusu :)
Zastanów się, ile wersji smakowych chcesz uzyskać i w taki sposób podziel ilość ciecierzycy. Następnie przełóż ją do pojemnika blendera, dodaj odpowiednie składniki i zblenduj całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, stopniowo dodaj więcej wody. Jeśli natomiast będzie zbyt rzadka dodaj wówczas więcej ciecierzycy. Gotową pastę przełóż do słoiczków i podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki lub ze świeżym pieczywem.