Ryby są znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów i wysoko przyswajalnego białka, a odpowiednio przyrządzone zmieniają się w pyszne dania na każdą porę dnia.
Halibut uważany jest za jedną ze smaczniejszych ryb. Nie należy niestety do ryb tanich, ale z całą pewnością będzie to wydatek, który się opłaci, zwłaszcza kiedy wykorzystasz przepis, jaki dla Ciebie wybraliśmy. Rozpływający się w ustach, pięknie uwędzony halibut, to istny raj dla podniebienia. To po prostu coś, co trzeba spróbować!
Przygotowanie:
Dzwonki halibuta natrzyj dokładnie z każdej strony łyżeczką soli i delikatnie oprósz je pieprzem. Pozostaw w lodówce (najlepiej w zamkniętym pojemniku) na noc (ok. 7-9 godz.). Następnie wyjmij ryby i umieść je na haku tak, aby stabilnie się trzymały. W tym celu użyj odpowiednich haków i powieś ryby do wysuszenia (ryba w dotyku ma być całkiem sucha, jak papier). W celu osuszania można użyć wędzarni (bez dymu) lub suszarki do grzybów. Kiedy ryba będzie całkiem sucha rozpocznij wędzenie w temperaturze 30-40°C przez 2 godz., a następnie na kolejne pół godziny podnieś temperaturę do 55-60°C.
Do wędzenia zaleca się użycie mieszanki zrębków olcha/buk.