"/>
Browin Przepiśnik - Wędzone dzwonki halibuta

Wędzone dzwonki halibuta

Ryby

2020-06-17 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2

Ryby są znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów i wysoko przyswajalnego białka, a odpowiednio przyrządzone zmieniają się w pyszne dania na każdą porę dnia. 

Halibut uważany jest za jedną ze smaczniejszych ryb. Nie należy niestety do ryb tanich, ale z całą pewnością będzie to wydatek, który się opłaci, zwłaszcza kiedy wykorzystasz przepis, jaki dla Ciebie wybraliśmy. Rozpływający się w ustach, pięknie uwędzony halibut, to istny raj dla podniebienia. To po prostu coś, co trzeba spróbować!

Przygotowanie:

Dzwonki halibuta natrzyj dokładnie z każdej strony łyżeczką soli i delikatnie oprósz je pieprzem. Pozostaw w lodówce (najlepiej w zamkniętym pojemniku) na noc (ok. 7-9 godz.). Następnie wyjmij ryby i umieść je na haku tak, aby stabilnie się trzymały. W tym celu użyj odpowiednich haków i powieś ryby do wysuszenia (ryba w dotyku ma być całkiem sucha, jak papier). W celu osuszania można użyć wędzarni (bez dymu) lub suszarki do grzybów. Kiedy ryba będzie całkiem sucha rozpocznij wędzenie w temperaturze 30-40°C przez 2 godz., a następnie na kolejne pół godziny podnieś temperaturę do 55-60°C.

Do wędzenia zaleca się użycie mieszanki zrębków olcha/buk.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

haki do ryb

ryba wędzona

halibut przepis

pomysł na halibuta

danie z halibuta



Newsletter