Jeśli zastanawiasz się jak urozmaić swoje dotychczasowe dania, a w twojej kuchni zawitała nuda, którą chcesz przełamać nowym smakiem to koniecznie musisz poznać ten smakowity dodatek.
Konfitura z czerwonej cebuli sprawi, że smak Twoich potraw odkryjesz na nowo. Specjał z czerwonej cebuli świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs i wędlin. Stanowi także świetny dodatek do sałatek i różnych rodzajów sera. Odmień zwyczaje śniadanie w kanapkową ucztę, dodaj chutney z czerwonej cebuli i nadaj im charakteru. Szczególnie polecamy ją przygotowania sałatki z grillowanym serem halloumi (lub oscypkiem). Jest także nieodzownym towarzyszem pasztetu i to jej zawdzięczamy charakterystyczny smak domowego hamburgera. Możesz dodać ją również do zapiekanek lub pizzy i odkrywać z jej udziałem kolejne wyśmienite połączenia.
Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W garnku rozgrzej masło i olej, wrzuć pokrojoną cebulę, posyp ją szczyptą cukru (co zapobiegnie jej przypalaniu) i zeszklij. Najlepiej, aby już na tym etapie zrobiła się miękka.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaj pozostały cukier, wino, ocet balsamiczny, przyprawy i wyciśnij czosnek. Całość dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś dość długo, mieszając od czasu do czasu. Cebula musi całkiem zmięknąć, sos zredukować, a całość widocznie ściemnieć. Jeśli cebula nie będzie jeszcze gotowa, a sos się całkowicie zredukuje, dodaj odrobinę wody, aby zapobiec przypaleniu. Po przygotowaniu przenieś całość do słoików. Po zakręceniu można je dodatkowo spasteryzować, aby zachowały trwałość na dłużej.
W tym celu umieść je w garnku, zalej woda do gwintu słoika i gotuj 15 minut. Po tym czasie słoiczki wyjmij i pozostaw do samoczynnego zamknięcia. Aby upewnić się czy zamknęły się prawidłowo sprawdź, czy wybrzuszenie zakrętki zostało zassane.
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek

