Browin Blog - Kalendarz przetworów domowych

Kalendarz przetworów domowych

2020-06-30

Kiedy wraz z czerwcem kończy się sezon na przetwory z truskawek, nie musicie wpadać w rozpacz i kulinarny przestój. Lipiec, sierpień, wrzesień, a także pierwsze jesienne miesiące również przynoszą ze sobą wiele darów natury, które warto zamknąć szczelnie w słoiku. Jeśli zastanawiacie się na jakie warzywa, owoce i grzyby trwa aktualnie sezon, przygotowaliśmy dla Was zestawienie drugiego półrocza, w którym wybraliśmy najbardziej popularne owoce i warzywa z pomysłami na pyszne przetwory!

Lipiec

Siódmy w kolejności miesiąc to najobfitszy w owoce i warzywa okres roku. Nie bez powodu nazywa się go sezonem ogórkowym – także dosłownie, to bowiem właśnie wtedy najlepiej przygotować ogórki kiszone i konserwowe. Inne warzywa, które warto w tym miesiącu przetworzyć w swojej kuchni, to cukinia, bakłażan, rzodkiewka oraz fasolka szparagowa. W lipcu pojawiają się również pierwsze śliwki i maliny, które warto przerobić na dżemy i kompoty. Sezon trwa również na jeżyny, jagody, morele, agrest, porzeczki, wiśnie i brzoskwinie. Wreszcie pojawiają się także pierwsze grzyby w lasach — a sezon rozpoczynamy od... kurek! 

Nasze pomysły na lipcowe przetwory to:

  • Przepis na kiszone ogórki 
  • Przepis na ogórki małosolne
  • Przepis na domowy dżem kakaowo-śliwkowy
  • Przepis na domowe wino jeżynowe
  • Przepis na jeżyny w soku 
  • Przepis na domową nalewkę wiśniową
  • Przepis na dżem wiśniowy 
  • Przepis na domowe wino porzeczkowe 
  • Przepis na wino lawendowo-jagodowe 
  • Przepis na agrestówkę 
  • Przepis na wino wiśniowe 
  • Przepis na kiszone rzodkiewki 
  • Sierpień

    Jeśli Wasza spiżarnia nadal świeci pustkami lub chcecie zrobić naprawdę duże zapasy domowych przetworów, to sierpień bardzo temu sprzyja. Przetwory z pomidorów, kalafiora oraz patisonów to propozycje dla osób lubiących warzywa. Miłośnicy owoców również nie powinni narzekać. Maliny, mirabelki, borówki, pierwsze gruszki i jabłka oraz śliwki, to prawdziwy raj dla miłośników powideł, dżemów i konfitur. Sezon rozpoczyna się również ku uciesze grzybiarzy! To właśnie w sierpniu w polskich lasach najczęściej pojawiają się prawdziwe grzybiarskie emocje.

    Nasze pomysły na sierpniowe przetwory:

  • Przepis na domowe wino malinowe     
  • Przepis na kiszonego kalafiora     
  • Przepis na ciderini jabłkowo-gruszkowe
  • Przepis na przecier pomidorowy
  • Przepis na dżem pomidorowy z Habanero 
  • Przepis na dżem kakaowo-śliwkowy 
  • Przepis na marynowane patisony 

  • Wrzesień

    Koniec szczytu letniego sezonu nie oznacza braku pracy w kuchni. Wrzesień to najlepszy okres dla grzybiarzy, którzy kochają spacerować po lasach w poszukiwaniu kapeluszy dorodnych okazów. To także świetny czas na marynowanie. Nada się do tego choćby papryka. We wrześniu na dobre wchodzimy również w sezon na śliwki, gruszki, jabłka, dziką różę oraz winogrona. Pojawia się również jarzębina, która świetnie nadaje się nie tylko na... korale. Prócz domowego przetwórstwa warto więc o tej porze zająć się również winiarstwem! Na wielbicieli warzyw czeka cukinia i kabaczek.

    Nasze pomysły na wrześniowe przetwory:


    Październik

    Pełen barw początek jesieni to także czas na produkcję kolejnej gamy domowych przetworów. Szczególnie polecają się w tym okresie dynie, jabłka, gruszki oraz aronia. Nadal w lasach jest wiele grzybów, więc z powodzeniem można je marynować. Do kiszonej papryki dołącza także kapusta i brukselka.

    Nasze pomysły na październikowe przetwory:


    Listopad

    Listopad to ostatni moment na przetwory dyniowe. Pierwsze przymrozki pozwalają nam jednak na produkowanie słoików pełnych aromatycznej i zdrowej żurawiny oraz pigwy! Nadal można kisić kapustę i różne sałatki, m.in. z marchwi, pietruszki i selera. W listopadzie polecamy także produkcję przetworów z buraków.

    Nasze pomysły na listopadowe przetwory:


    Grudzień

    Grudzień to oczywiście czas przygotowywania się do Świąt. Jeśli jednak zamarzymy o przygotowaniu przetworów właśnie w tym miesiącu, na pomoc przyjdą nam rodzime i zawsze dostępne owoce, czyli gruszki i jabłka, idealnie nadające się na konfitury i musy. W grudniu warto również zabawić się w winiarza – pomogą w tym gotowe susze lub nasze przepisy na wina zimowe. Bardziej odważni mogą wykorzystać do produkcji domowych przetworów bardziej egzotyczne owoce: ananasa, arbuza, mango, kiwi, banany lub pomarańcze. Grudzień to także świetny moment na błyskawiczne cytryny w syropie imbirowym. Ich dodatek do gorącej herbaty potrafi rozgrzać w nawet najbardziej mroźne dni!

    Nasze pomysły na grudniowe przetwory:

    ...bo domowe jest lepsze!