Kalendarz przetworów domowych
Kiedy wraz z czerwcem kończy się sezon na przetwory z truskawek, nie musicie wpadać w rozpacz i kulinarny przestój. Lipiec, sierpień, wrzesień, a także pierwsze jesienne miesiące również przynoszą ze sobą wiele darów natury, które warto zamknąć szczelnie w słoiku. Jeśli zastanawiacie się na jakie warzywa, owoce i grzyby trwa aktualnie sezon, przygotowaliśmy dla Was zestawienie drugiego półrocza, w którym wybraliśmy najbardziej popularne owoce i warzywa z pomysłami na pyszne przetwory!
Lipiec
Siódmy w kolejności miesiąc to najobfitszy w owoce i warzywa okres roku. Nie bez powodu nazywa się go sezonem ogórkowym – także dosłownie, to bowiem właśnie wtedy najlepiej przygotować ogórki kiszone i konserwowe. Inne warzywa, które warto w tym miesiącu przetworzyć w swojej kuchni, to cukinia, bakłażan, rzodkiewka oraz fasolka szparagowa. W lipcu pojawiają się również pierwsze śliwki i maliny, które warto przerobić na dżemy i kompoty. Sezon trwa również na jeżyny, jagody, morele, agrest, porzeczki, wiśnie i brzoskwinie. Wreszcie pojawiają się także pierwsze grzyby w lasach — a sezon rozpoczynamy od... kurek!
Nasze pomysły na lipcowe przetwory to:
Przepis na kiszone ogórki Przepis na ogórki małosolnePrzepis na domowy dżem kakaowo-śliwkowyPrzepis na domowe wino jeżynowePrzepis na jeżyny w soku Przepis na domową nalewkę wiśniowąPrzepis na dżem wiśniowy Przepis na domowe wino porzeczkowe Przepis na wino lawendowo-jagodowe Przepis na agrestówkę Przepis na wino wiśniowe Przepis na kiszone rzodkiewki
Sierpień
Jeśli Wasza spiżarnia nadal świeci pustkami lub chcecie zrobić naprawdę duże zapasy domowych przetworów, to sierpień bardzo temu sprzyja. Przetwory z pomidorów, kalafiora oraz patisonów to propozycje dla osób lubiących warzywa. Miłośnicy owoców również nie powinni narzekać. Maliny, mirabelki, borówki, pierwsze gruszki i jabłka oraz śliwki, to prawdziwy raj dla miłośników powideł, dżemów i konfitur. Sezon rozpoczyna się również ku uciesze grzybiarzy! To właśnie w sierpniu w polskich lasach najczęściej pojawiają się prawdziwe grzybiarskie emocje.
Nasze pomysły na sierpniowe przetwory:
Przepis na domowe wino malinowe Przepis na kiszonego kalafiora Przepis na ciderini jabłkowo-gruszkowePrzepis na przecier pomidorowyPrzepis na dżem pomidorowy z Habanero Przepis na dżem kakaowo-śliwkowy Przepis na marynowane patisony
Wrzesień
Koniec szczytu letniego sezonu nie oznacza braku pracy w kuchni. Wrzesień to najlepszy okres dla grzybiarzy, którzy kochają spacerować po lasach w poszukiwaniu kapeluszy dorodnych okazów. To także świetny czas na marynowanie. Nada się do tego choćby papryka. We wrześniu na dobre wchodzimy również w sezon na śliwki, gruszki, jabłka, dziką różę oraz winogrona. Pojawia się również jarzębina, która świetnie nadaje się nie tylko na... korale. Prócz domowego przetwórstwa warto więc o tej porze zająć się również winiarstwem! Na wielbicieli warzyw czeka cukinia i kabaczek.
Nasze pomysły na wrześniowe przetwory:
Październik
Pełen barw początek jesieni to także czas na produkcję kolejnej gamy domowych przetworów. Szczególnie polecają się w tym okresie dynie, jabłka, gruszki oraz aronia. Nadal w lasach jest wiele grzybów, więc z powodzeniem można je marynować. Do kiszonej papryki dołącza także kapusta i brukselka.
Nasze pomysły na październikowe przetwory:
Listopad
Listopad to ostatni moment na przetwory dyniowe. Pierwsze przymrozki pozwalają nam jednak na produkowanie słoików pełnych aromatycznej i zdrowej żurawiny oraz pigwy! Nadal można kisić kapustę i różne sałatki, m.in. z marchwi, pietruszki i selera. W listopadzie polecamy także produkcję przetworów z buraków.
Nasze pomysły na listopadowe przetwory:
Grudzień
Grudzień to oczywiście czas przygotowywania się do Świąt. Jeśli jednak zamarzymy o przygotowaniu przetworów właśnie w tym miesiącu, na pomoc przyjdą nam rodzime i zawsze dostępne owoce, czyli gruszki i jabłka, idealnie nadające się na konfitury i musy. W grudniu warto również zabawić się w winiarza – pomogą w tym gotowe susze lub nasze przepisy na wina zimowe. Bardziej odważni mogą wykorzystać do produkcji domowych przetworów bardziej egzotyczne owoce: ananasa, arbuza, mango, kiwi, banany lub pomarańcze. Grudzień to także świetny moment na błyskawiczne cytryny w syropie imbirowym. Ich dodatek do gorącej herbaty potrafi rozgrzać w nawet najbardziej mroźne dni!
Nasze pomysły na grudniowe przetwory:
...bo domowe jest lepsze!